Wat is de VBN?

De VBN (Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland) is sinds 1974 de overkoepelende organisatie van de Nederlandse coöperatieve sierteeltveilingen. Onder de noemer van de VBN worden er gezamenlijke activiteiten uitgevoerd namens de Nederlandse sierteeltveilingen.

De Nederlandse sierteeltveilingen zijn wereldwijd toonaangevend voor de prijsvorming en distributie van bloemen en planten. De veilingen zijn coöperaties, waarin kwekers zich hebben verenigd om gezamenlijk hun afzet te organiseren.

Aanvankelijk waren de veilingen lokale coöperaties. Inmiddels hebben de veilingen leden door heel Nederland en zelfs daarbuiten. De kwekers moeten in beginsel hun hele productie afzetten via hun eigen veiling. Die regel vormt de kern van het Nederlandse veilingsysteem.

Leden van de VBN zijn Royal FloraHolland en Plantion. Veiling Rhein-Maas is geen lid van de VBN maar volgt wel de VBN regelgeving.

Het bestuur van de VBN bestaat uit vertegenwoordigers van de twee aangesloten bloemenveilingen Royal FloraHolland en Plantion en de secretaris van de VBN.

Voorzitter: de heer Steven van Schilfgaarde (Royal FloraHolland)
Secretaris: mevrouw Stefanie Miltenburg (VBN)
Leden: de heer Andre van Kruijssen (Plantion)