Wees zeer alert op tabakswittevlieg “Bemisia tabaci” in zonnebloemen “Helianthus annuus” naar het VK en voorkom afkeuringen!

Aan aanvoerders en exporteurs van zonnebloemen naar het VK,

Het Verenigd Koninkrijk onderschept de afgelopen dagen veel Helianthus annuus (zonnebloem) met tabakswittevlieg (Bemisia tabaci) uit Nederland. In de EU is dit organisme geen quarantaine organisme en in Nederland is dit organisme aanwezig.

In het Verenigd Koninkrijk is de tabakswittevlieg wel een quarantaineorganisme. Er geldt een 0-tolerantie. Zendingen waarin dit organisme wordt aangetroffen mogen het land niet in. Het Verenigd Koninkrijk inspecteert intensief op de aanwezigheid van Bemisia tabaci. Als dit organisme in een partij wordt aangetroffen wordt deze teruggestuurd of vernietigd.

Verantwoordelijkheid exporteur
Nederland moet proberen het aantal onderscheppingen op dit organisme te verminderen. De NVWA wijst er nogmaals op dat het de verantwoordelijkheid van de exporteur is om ervoor te zorgen dat de planten en plantaardige producten voldoen aan de importeisen van het land van bestemming.

Meer informatie is te vinden op: