Belangstellingsregistratie erkenningssysteem voor het uitvoeren van fytosanitaire bedrijfscontroles bij export van snijbloemen, groenten en fruit naar het VK

Als gevolg van de Brexit eist het VK per 1 juli 2022 ook bij export van snijbloemen, groenten en fruit een fytosanitair certificaat. Vanaf deze datum moeten die producten daarom worden aangemeld, gekeurd en gewaarmerkt om een fytosanitair certificaat te verkrijgen. Deze extra handelingen zullen de logistiek van exporterende bedrijven fors veranderen en druk leggen op de inspectie capaciteit van het KCB. Om kosten en vertraging zo veel mogelijk te beperken, wordt met de brancheorganisaties en de toezichthouders het bedrijfscontrolesysteem ontwikkeld. Meer informatie treft u op de NVWA-site.

Op de NVWA-site staat ook een pdf-document waarmee belangstellenden voor deze erkenningsregeling zich tot 26 november 2021 kunnen aanmelden. Bedrijven die zich hebben aangemeld worden daarna voor een Webinar uitgenodigd. Daar worden zij nader geïnformeerd over de diverse onderdelen waaruit het systeem bestaat en hoe zij daaraan kunnen deelnemen. Dit Webinar zal medio januari 2022 plaats vinden (nadere info volgt z.s.m.).