Verenigd Koninkrijk verscherpt de voorwaarden voor het binnenbrengen van rozenproducten in verband met het Rose Rosette Virus

Het Verenigd Koninkrijk verscherpt met ingang van 23 juli 2019 de importmaatregelen voor rozen (Rosa Sp.) uit Canada, India, Mexico of de Verenigde Staten (VS). Aanleiding zijn de aanhoudende problemen in deze landen met het Rose Rosette Virus. De maatregelen hebben betrekking op alle rozenproducten uit deze landen; bijvoorbeeld vermeerderingsmateriaal, weefselkweek en snijbloemen. Rozenzaad is uitgezonderd.

De maatregelen houden in dat de rozen uit de vier landen met een fytosanitair certificaat met specifieke bijschrijving vergezeld moeten worden. De bijschrijvingsverplichting op het certificaat is nieuw en toont aan dat de rozen afkomstig zijn van een productielocatie die vrij is van het virus. Ook geeft het aan dat de planten op de juiste manier zijn verpakt voor vervoer. Het VK geeft aan dat zij de controles op zendingen rozen afkomstig uit Canada, India, Mexico en de Verenigde Staten na 23 juli geleidelijk gaan opbouwen.

Het VK neemt de maatregelen omdat er in Canada, India, Mexico en de VS problemen zijn met het Rose Rosette Virus (RRV) en een mijt (Phyllocoptes fructiphilus) die het virus verspreidt. Het virus wordt onvoldoende beheerst op Indiase rozenproductiebedrijven en vormt al jarenlang een probleem voor in de Amerikaanse sierteeltsector. Het virus heeft schadelijke gevolgen voor de productkwaliteit; de ziektesymptomen maken producten in de regel onverkoopbaar.

In principe hebben de maatregelen geen verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse rozensector; het gaat om rozenplanten afkomstig uit Canada, India, Mexico en de VS. Rozenplanten die via Nederland worden doorgevoerd vallen wel onder de maatregelen. Het is mogelijk dat de plantgezondheidsautoriteiten in het VK op termijn ook certificaten voor deze rozenplanten gaat controleren.

De gepubliceerde wetgeving die 23 juli door het parlement in het VK wordt aangenomen is te lezen op:

http://www.legislation.gov.uk/uksi/2019/1070/made